Gebeurd

Roma

Veni, vidi, vici
Cliché, ja, ik weet het, maar kon het toch niet laten 😉

Rome 01   Rome 02

Ik ben zò blij dat ik Rome gezien heb!
We hebben wel een beetje pech gehad met de monumenten. Het Colosseum stond in de steigers en in de straat er voor zijn ze bezig een nieuw metrostation aan het bouwen. Van de Trevifontein was niks te zien. Die zat volledig achter plexiglas en steigers.

Rome 03

Ook aan de Spaanse trappen waren ze aan de fontein aan het werken. En dan nog het Sint-Pietersplein, dat vol stond met stoelen en afgezet was met hekkens.
Ja, toch wel jammer. Een excuus om ooit nog eens te gaan heb ik dan weer wel 😉 !

Maar ik heb toch veel en veel moois kunnen zien hoor! Een prachtige stad!

Het begon eigenlijk al in het vliegtuig bij aankomst, waar we getrakteerd werden met een prachtig zicht over Rome. Gelukkig had ik mijn fototoestel bij! (klik om de foto in zijn volledig formaat te zien)

Rome 04b

Van de monumenten waar aan gewerkt werd, was het gelukkig alleen maar voor de Trevifontein het geval dat je helemaal niks zag.
De steigers aan het Colosseum bedekten het monument niet helemaal. Ik vermoed dat er altijd wel een deel in de steigers staat, willen ze hun monument bewaren. Binnenin is het Colosseum (ik moet eigenlijk het Flavisch Amfitheater zeggen :p ) ook zeker de moeite.

Rome 05   Rome 06

Kun je je inbeelden dat er daar zo veel jaren geleden mensen en dieren gevochten hebben voor hun leven, onder het toeziend oog van keizer en pauper? Gewoonweg adembenemend als je je bedenkt over hoeveel geschiedenis je loopt. Hetzelfde gevoel had ik bij het Forum Romanum en Forum van Trajanus.

Rome 07   Rome 08

En dan spreek ik nog niet over het Pantheon. Meer dan 2000 jaar oud is het. Zot hé?
Architecten vandaag staan nog versteld dat ze in die tijd al zo’n perfecte koepel konden bouwen.

Rome 09   Rome 10

Kerken die zijn er bij de vleet in Rome. Eigenlijk hebben we er niet zo veel bezocht, een drietal, denk ik. En hierbij reken ik uiteraard de Sint-Pietersbasiliek. Als je naar Rome gaat met het voornemen slechts één kerk te bezoeken, dan zal deze wel bovenaan je lijstje staan!

Rome 11   Rome 12

En het is ook een prachtige kerk, met prachtige kunstwerken. Zo ook de originele Pieta van Michelangelo.
Wist je trouwens dat er geen enkel schilderij in de Sint-Pietersbasiliek hangt? Alle tableaus bestaan uit mozaïeken. Ongelooflijk!

Rome 13   Rome 14

Een tweede kerk, zeker het vermelden waard, was een toevallige ontdekking.
We waren naar het Republiccaplein gereisd met de metro en daar zagen we volgende bouwvallig aandoende kerk.

Rome 15

In de Trotter lazen we dat de kerk gebouwd is op de ruïnen van de thermen van Diocletianus en dat Michelangelo het ontwerp had bedacht. Meer hadden we niet nodig om de kerk binnen te willen gaan. Dus we sloegen een trui rond onze blote schouders en bedekten onze blote knieën, want anders kom je geen kerk binnen in Rome. Ja, zo (schijn)heilig zijn ze daar wel 😉
Het zicht dat ons begroette bij het binnentreden van de kerk hadden we totaal niet verwacht. Zo groot en zo veel licht. Zo zie je maar dat je niet mag af gaan op de buitenkant!

Rome 16   Rome 17
Rome 18   Rome 19

De versiering in de kerk is ook van een apart niveau. We hadden nochtans gelezen dat er veel met de trompe-l-oeil techniek werd gewerkt, maar we werden toch meermaals in het ootje genomen door schilderijen waarvan wij dachten dat het steen was!
(De foto van de kaarsjes is voor u Charlene! Er staat er eentje te branden voor je, zoals beloofd. Hopelijk ben je snel beter!)

We hebben, die 5 dagen dat we er waren, hoofdzakelijk prachtig weer gehad. Tussen de 30 en 35 graden! Perfect voor een ijsje (ah ja, tzijn daar de beste!) en flaneren over de prachtige piazzas, zoals Piazza Navona en Piazza del Popolo.

Rome 20   Rome 21
Rome 22   Rome 23

Maar toch viel er af en toe een plensbui. De Goden waren ons echter goed gezind, want we hadden telkens het geluk altijd net ergens binnen te zijn, zoals Castel Sant’ Angelo (ook gekend als het mausoleum van Hadrianus) of het Vaticaan (met de Sixtijnse kapel en Michelangelo’s beroemde plafond- en muurschilderingen) of een nationaal museum.

Rome 24   Rome 25
Rome 26   Rome 27
Rome 28   Rome 29

In die vijf dagen hebben we echt veel van Rome gezien. In totaal heb ik 416 foto’s genomen, op 5 dagen. Dat is veel, heel veel. Vooral als je bedenkt dat ik het echt moeilijk vond om foto’s te nemen in Rome. Enerzijds was de zon heel fel en doordat het al september was stond die zon vaak nog laag ook. Anderzijds was er enorm veel volk. Maar volk dat daar loopt, jong! En ook de proporties. De monumenten en gezichten zijn moeilijk vast te leggen op mijn amateurtoestelletje, wegens het ontbreken van een breedhoeklens (of zoiets). Maar toch, 416 foto’s. Dat zegt al veel over wat ik er van vond zeker? Super, geweldig, fantastisch!
Het was heel moeilijk een kleine selectie te maken uit die hoop foto’s, maar ik hoop dat je toch wat van de sfeer hebt kunnen opsnuiven!

Groetjes,
Charlotte

Rome 30

4 Comments

 • Martine

  Ben zowat 35 jaar geleden 1 dag in Rome geweest, en hoopte ooit nog eens terug te keren, tot nu toe nog niet gelukt, maar wie weet. . . komt het er ooit nog eens van.

 • Carla

  Ik denk dat ik ook maar eens naar Rome moet gaan. Ben er nog nooit geweest. Wordt wel eens tijd, maar ja wij hebben nog heel veel wensen. Volgend jaar een reis naar China om daar te wandelen als de financien het toe laten.

 • viviane de caluwe

  Dit is voor mij de plaats die op mijn netvlies gebrand staat, daar kan niets tegenop
  ook Malaga en Cordoba niet.

 • corry van uijtregt

  Ik heb genoten van je verslag en de mooie foto´s, vertoefde in gedachten in Rome .. wat een prachtige kerken .. en van binnen allemaal zo mooi.. Ik hou daar wel van.. ben verschillende keren in Griekenland geweest en ging dan altijd samen met mijn vriendin, kerkjes en kapelletjes in …. Bedankt dat je ons laat meegenieten van deze prachtige reis… en misschien ga ik er ook nog wel eens naar toe .. heb nooit zulke foto´s van Rome gezien… ik waande me in Rome door jou!!!!