Gebeurd

Slovenië

Mijn reis, en daarbij ook mijn verlof, zit er al weer op. Morgen terug aan het werk. Goesting? Absoluut niet! Laat me dus nog even wegdromen over mijn reis.

Slovenië.
Mensen, wat is dat toch een prachtig land. Neen, serieus, zo schoon dat het daar is. Gelijk hoe je je keert of draait, altijd is er wel iets moois of interessants te zien. Je hebt er ook alles: natuur, cultuur, bergen, bos, zee en zon. Alhoewel, bij dat laatste hebben we toch een beetje malchance gehad. Veel onweer en regen gehad. Het kon uiteraard erger, maar potjandorie, het kon ook véél beter.
Maar soit, we klagen niet, want – ik herhaal – Slovenië is echt prachtig. Mijn foto’s doen het echt geen recht.

Uitzicht over Piran


Piran, een havenstadje, was de eerste uitvalbasis. Daar verbleven we in Guest House PachaMacha, een grote aanrader voor wie ooit ook eens die richting wil uitgaan. Geen anoniem hotel (let wel, het is een Guesthouse!), maar heel persoonlijk en de uitbaters hebben altijd tips en ideeën.

Vanuit Piran maakten we verschillende uitstappen. De eerste naar Trieste.
Jawel, we waren nog geen 24u in Slovenië en we gingen al naar Italië. Persoonlijk vond ik Trieste nu niet zo de moeite, maar toch blij het gezien te hebben.

De grotten van Škocjan zijn dan wel weer absoluut de moeite en niet te missen. De grotten van Postosjna zijn dat ook, maar die van Škocjan hebben toch een net iets grotere waauw-factor in mijn boekje. Geen foto’s van de binnenkant, maar wel een spectaculair zicht van de Reka rivier die de grot verlaat.

Slovenië 02 - Skocjanske Jame  Slovenië 03 - Skocjanske Jame

Een uitstap naar het Kroatische Pula, met zijn amfitheater en fort, stond ook op het programma.

Slovenië 05 - Amfitheater Pula  Slovenië 06 - Fort Pula

Andere bezoeken vanuit Piran waren o.a. nog de zoutwinningspoelen van Sečovlje

Slovenië 04 - Secoveljske Soline

en de lipizaner paarden in Lipica

Slovenië 07 - Lipica

En dan uitvalbasis 2: Ljubljana

Slovenië 08 - Ljubljana

Wat een gezellige stad! En ongelooflijk rustig voor een hoofdstad. Initieel hadden we wat schrik om daar te moeten rijden, maar dit was zeker nergens voor nodig. Niks in vegelijking met Brussel!

Slovenië 09 - Ljubljanski Grad

In het kasteel, Ljubljanski Grad, betaalden we een kaartje voor een gegidste toer en kregen begod een privé-toer! En ja hoor, weer een aanrader! Geen saaie, droge geschiedenisles, maar een heuse tijdsreis met acteurs!
Omdat we de enige waren die op dat tijdstip de toer volgden, durfde ik niet echt foto’s van de acteurs te maken terwijl ze voor ons speelden (ja, jammer, ik weet het). Maar ik heb toch een kiekje kunnen nemen van keizer Frederick III van Hapsburg en zijn vrouw Eleanor Helena van Portugal toen ze ons statig achterlieten. Later kwamen we Sint Joris ook nog eens tegen (deze keer met een iets groter publiek).

Slovenië 10 - Ljubljanski Grad  Slovenië 11 - Ljubljanski Grad

En geen Ljubljana zonder draken, bruggen en drakenbruggen!

Slovenië 12 - Ljubljana

Slovenië 13 - Ljubljana

Naast het feit dat Ljubljana gewoonweg een mooie, gezellige stad is, leeft ze ook echt. Haar inwoners zijn artistiek en laten dat elke avond op straat blijken. Eén van mijn reisgezellen maakte de vergelijking met Parijs en zo kunnen we Ljubljana echt wel omschrijven: Parijs in het klein.
Kijk maar even naar dit filmpje dat ik op een gewone maandagavond maakte.

Vanuit Ljubljana maakten we dan verschillende uitstappen. Zo onder andere naar Slap Savica.

Slovenië 14 - Slap Savica

Jawel, Slap Savica is de waterval van Savica. Hoe zalig is dat woord nu niet, slap?

We bezochten ook nog het meer van Bohinj, Soteska Vintgar (kloof van Soteska) en Bled.

Slovenië 15 - Bohinj

Slovenië 16 - Soteska Vintgar

Slovenië 17 - Bled

Uitbollen deden we met nog een paar daagjes in het Zwarte Woud, maar dan moesten we onverbiddelijke westwaarts, huiswaarts.

En morgen, mjah, morgen moet ik weer gaan werken. Zucht.

4 Comments

 • Ellen

  Prachtige foto’s, een mooi beeld van Slovenië.
  Een vakantie om met plezier op terug te kijken.

 • Ina

  ooooh wat plezant dat je dit met ons deelt,natuurlijk zie je nu dat we der volgend jaar allemaal naartoe willen….;)
  Blij dat je zo genoten hebt van je vakantie ,kan deugd doen!

 • Geesje

  Dankjewel voor de prachtige foto”s, precies zoals je het beschrijft, heb ik het ook ervaren, wel heb ik binnen de grotten wel foto”s gemaakt, en als je later weer normaal buiten bent, en je weet hoever je beneden bent geweest, dan schrik je wel even, maar oohh wat een belevenis!!!!!!!!!
  Ljubljana, Prachtig………wij waren wel in het najaar, maar ook zo genoten.

 • Elly Geenjaar

  wat een geweldige foto’s heb je gemaakt Charlotte. Was je met een reisgezelschap? Geen zin meer om te werken en hoe is het met je huisje schiet het al op?