Uitgelegd

Voor het eerst blokken

Al meermaals weerhield ik me ervan een bepaald patroon te maken, omdat op het einde vereist werd het werkstuk te blokken. Ik weet niet waarom precies dit me afschrikte, want uiteindelijk betekent blokken gewoon je werkstuk wassen en het dan in vorm laten drogen, al dan niet vastgespeld.

Maar toen ik besloot voor een aantal mensen sjaals te haken als kerstcadeau, moest het blokken er gewoon bij. Kantwerk komt gewoon veel beter tot zijn recht als het geblokt is, omdat de steken mooi open worden getrokken.

De allereerste keer blokte ik met de South Bay Shawlette voor mijn meter.
Ik had al meerdere artikels over blokken gelezen en had mijn gedacht gemaakt over hoe ik deze sjaal wilde blokken.

Eerst reeg ik een witte katoendraad door de rechte zijde van de sjaal.

Blokken - 001

Speciaal voor het blokken kocht ik een pakketje puzzeltegels, die worden gebruikt als speelmat voor kinderen. Deze legde ik in ongeveer de vorm van de sjaal uit op het bed. Daarna legde ik er nog een grote handdoek over.

Blokken - 002

En dan aan de slag met het wassen van de sjaal.
Hiervoor gebruikte ik een vloeibaar wasmiddel voor delicate was. Het wassen gebeurde uiteraard met de hand in de gootsteen.

Blokken - 003    Blokken - 004

Na de eerste wasbeurt bleek al onmiddellijk dat de kleuren van de wol sterk afwasten.
Blokken - 005

Dertien wasbeurten waren uiteindelijk nodig om het water min of meer helder te krijgen. Halverwege waste ik nogmaals met wasmiddel.

Daarna nog een badje met wasverzachter, omdat de sjaal toch vooral goed moet voelen, hé.

Blokken - 013

Toen ik de sjaal uit het water haalde, drukte ik zachtjes om het meeste water eruit te halen. Wanneer de sjaal nat is hou je hem best in een bolletje vast, in plaats van uit te strekken, want zo zou je door het gewicht van het water het motief kunnen uitrekken.
Daarna deponeerde ik de sjaal in een handdoek, rolde die op en ging daar een paar keer op staan om nog meer water kwijt te raken.

Blokken - 006

En dan volgde het echte werk: de sjaal in vorm pinnen.

Blokken - 007

Eerst maakte ik één hoek van de bovenrand vast en wikkelde ik dat uiteinde van de katoendraad rond een paar kopspelden.

Blokken - 008

Dan nam ik het andere uiteinde van de witte katoendraad en trok die strak. Zo werd de rechte zijde vanzelf recht, zonder 20000 speldjes te moeten pinnen. Op dezelfde manier maakte ik de draad dan vast.

Blokken - 009

En dan voorzichtjes de zijkanten vastpinnen.
Hiervoor moet je echt geduldig zijn, speldjes weer uithalen en verplaatsen, beetje meer naar links, beetje meer naar rechts, ….

Blokken - 010

Tot uiteindelijk de sjaal vastgepind zit in de gewenste vorm.

Blokken - 011

En dan werd het wachten tot die droog was.
Na een halve dag voelde de sjaal al redelijk droog aan, maar omdat ik echt niet te vroeg de speldjes wilde verwijderen heb ik nog een dag en een nacht gewacht.
Bij het uithalen van de speldjes zag je dan goed hoe de gewenste vorm behouden werd.

Blokken - 012

Uiteindelijk is blokken echt geen moeilijk proces. Het is gewoon niet leuk 😉 Maar het eindresultaat is het zeker en vast waard!

Groetjes,
Charlotte

11 Comments

 • Truus Klazen

  zo heb ik het nog nooit gezien ,ga gelijk die puzzel stukken kopen ,das makkelijker als hout .dank je wel voor het advies .
  gtoetjes van Truus .

 • arga

  Wat een werk heb je daaraan gehad. Ik doe het niet zo uitgebreid.
  Ik gebruik als ondergrond een plaat isolatiemateriaal of 2 als dat nodig is.
  Ik speld daarop mijn werk vast en bespuit het daarna met een bloemenspuit. Daarna afhankelijk van het materiaal licht persen onder een theedoek en spelden uithalen.

 • Marlon

  It came out beautifully! I very much appreciated your sharing the blocking procedure in such detail. I know how this is supposed to work but have never actually blocked before. I believe that I would be able to follow your technique without fear.
  Dank U wel!
  Groetjes, Marlon.

 • katrijn

  Ik gebruik het vast tapijt om mijn werk op vast te spelden. Ik speld droog vast en ga er dan over met de stoom van het strijkijzer (zonder het breiwerk aan te raken). Slim van die katoenen draad. Dat ga ik volgende keer ook doen.

 • Marianne

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Die ondergrond en de katoenen draad zijn nieuw voor me. Pas op met persen en stomen. Je kunt haak-en breiwerk verknoeien als je het aanraakt. Ook voorzichtig met wasverzachter. Op de wikkel van sommige garens staat: geen wasverzachter gebruiken.

 • Karien Bruin

  Wauw, wat is je shawl prachtig geworden!!!!!
  Je hebt echt eer van je werk.
  Ik herken dat bepaalde projecten door de noodzaak van blokken vermeden worden, maar nu ik “live” het resultaat heb gezien ervan ga ik het toch een keertje proberen.
  Bedankt voor het delen en inspireren, Karien.

 • Elly Geenjaar

  wat een werk , maar wat een prachtige sjaal is het geworden. Klasse!!

 • Isabelle

  Fantastisch zo een praktische uitleg, ik keek daar ook al zo tegenop pffff…;) Die puzzelstukken is een prachtig idee, spijtig dat ik die van mijn kinderen niet meer heb 😉 Klein vraagje nog, moet dat dan telkens herdaan worden als je de sjaal wast?

 • marian van der waal

  Geweldig om een vertaal programma erbij te hebben, veel is er in het engeld/duits en niet in het nederlands.
  gr. marrian

 • Adri Scholte

  Je hebt eer van je werk: een prachtige sjaal en geïnspireerde hakers: ook ik heb pas een sjaal af en vind hem wat stug; wie weet dat jouw procedee dat probleempje oplost, zij het dat ik de raad opvolg geen wasverzachter te gebruiken, want dat heb ik elders ook gelezen. Zonder wassen opspannen en dan natsproeien: bij een lichgte kleur ben ik bang dat hij dan wat groezelig wordt.
  Hoe het zij, je hebt er een volger bij: moi.

%d bloggers vinden dit leuk: