Gemaakt

Vriendschappelijk hert

Volgens mij zijn Beth Doherty’s amigurumi één van de mooiste die ik al ben tegen gekomen. Eén voor één zijn ze heel gedetailleerd en gewoonweg prachtig. Voor mij is haar Friendship Fawn een absolute topper. Oordeel zelf maar hoe fantastisch, ongeloofelijk, koddig haar hertjes zijn!

    

Het patroon voor dit hertje kocht ik op Ravelry voor $7, ongeveer €5.

Er zijn verschillende soorten materialen nodig voor dit hertje. Naast de wol om te haken, heb je ook veiligheidsoogjes, vilt, pailletten, parels en borduurgaren.
Ik had deze extra benodigdheden niet, behalve de parels en veiligheidsogen, dus moest ik nog gaan winkelen.

De pailletten waren gemakkelijk en goedkoop te vinden in de lokale knutselwinkel
(De Banier – Pailletten – €2 voor zakje van 1000 stuks). Het vilt en de borduurgaren waren minder evident om te vinden.
Natuurlijk verkopen ze dit ook in dezelfde knutselwinkel, maar de borduurgaren waren vrij duur en het vilt komt er in gigantische bladeren en in veel te weinig kleuren. Dus besloot ik om mijn kans op het internet te wagen.

Heel toevallig vond ik het winkeltje van Feltgirl op Etsy.
Je zou het nooit gedacht hebben, maar iemand met dergelijke gebruikersnaam, verkoopt – jawel – vilt! 😉
Daarnaast verkoopt ze ook borduurgaren in vele mooie kleurtjes en dit alles voor een heel aantrekkelijke prijs. Een ander positief punt voor mij is dat de verkoper in Engeland woont en niet in Amerika. Dat is al minder ver en voor één of andere manier lijkt het mij dan minder gevaarlijk 😀 .

Feltgirl verkoopt vilt in 71 verschillende kleuren, die je in verschillende sets en groottes kunt aankopen. Ze heeft ook de fantastische mogelijkheid om ALLE 71 kleuren samen te kopen in kleine vierkantjes van 10cm² voor slechts $13 (= 9,5€). Voor amigurumi zijn dergelijke vierkantjes meer dan groot genoeg en omdat ik nog niet zeker was welk kleur ik nodig zou hebben en omdat ik zeker in de toekomst nog vilt zal kunnen gebruiken, koos ik dus voor deze optie.
Bovendien bestelde ik ook een doos met 72 bobijntjes borduurgaren in 36 verschillende kleuren voor $15,90 (=€12), wat mij ook redelijk goedkoop leek. De knutselwinkel die ik voordien vermelde verkoopt borduurgaren aan €1,35 per bobijntje, dus 72 bobijntjes zou mij daar €97,20 gekost hebben 😯 .
Alles samen koste mijn internetpakketje $36,90 (=€27), waarvan $8 verzendkosten zijn.

En ook al is het eindbedrag niet niks, de hoeveelheid materialen die ik ervoor kreeg zullen heel lang van pas komen. De winkel van Feltgirl is echt een aanrader. Ze is héél vriendelijk en beantwoord vragen heel snel. EN mijn pakketje werd aan de deur geleverd op de exacte datum die was uitgerekend, mooi verpakt en piccobello in orde.

Terug naar de amigurumi.
Nu ik al mijn benodigdheden had, was het tijd om wol te kiezen. Ik koos voor grijs als het hoofdkleur met accenten van paars en licht geel.
Beth Doherty’s instructies zijn heel duidelijk en gemakkelijk om te volgen, maar toch zou ik dit hertje niet aanraden voor de absolute beginner. In deze amigurumi moet je niet enkel weten hoe je vasten moet haken in rondes, maar verschillende steken komen aan bod om zo de verschillende vormen te kunnen verkrijgen.

Het eerste deel dat ik haakte waren het hoofd en de oren. Het haken lukte aardig, maar de details namen toch wel wat tijd in beslag. Het resultaat is echter, ook al zeg ik het zelf, prachtig!

    

Schattig, hé? :mrgreen:
De grootste uitdaging was het snijden van de stukjes vilt. Niet zo gemakkelijk als ik had verwacht en de resulterende ooglapjes zijn bijgevolg ook niet identiek… Maar het kan er nog mee door.
Het borduren van de neus was ook alles behalve gemakkelijk. Net zoals bij Beth’s hertjes wou ik ietsjes extra’s voor de neus door twee verschillende kleuren te gebruiken. Daarom gebruikte ik twee draden, wat toch iets te dik bleek om gemakkelijk in de haaksteken te verwerken.

Ik heb ondertussen ook het lichaam en 1 voorpoot gehaakt.

En nu zit ik wat vast.
Ik twijfel of ik de gestreepte poot zal houden of zal kiezen voor een effen grijze poot met een paarse hoef. De ene dag hou ik van de streepjes en dan volgende dan weer niet.
Wat denken jullie?