Gemaakt

DE trui

Eindelijk, ein.de.lijk, heb ik hem af gekregen, DE trui.
De ‘de’ verdiend in deze context toch wel de hoofdletters, denk ik. Hoe vaak ben ik hier niet aan het zeuren geweest over die trui? Maar kijk, de aanhouder wint! Na een luttele 10 maanden 🙄 heb ik een trui gebreid.

QK40SS - 012

Mijn laatste bericht ging over het breien van de mouwen, maar ik eventjes mee worstelde, gezien het nogal wat telwerk vereiste. Maar eigenlijk zijn die mouwen, en daarmee dus ook alle vereiste onderdelen, al eventjes af. Waar ik nu op blokkeerde was hoe je van die onderdelen een deftige trui kon maken. Ongelooflijk eigenlijk hoe weinig info ik daarover vond.
Alles, maar dan ook alles, kan je op twintig verschillende manieren uitgelegd vinden op het internet, maar de basis van het in elkaar naaien van de verschillende onderdelen van een gebreide trui zijn verbazend genoeg een grote afwezige. Ik vond af en toe wel een klein stukje uitgelegd en van mijn mama en Nanita hoorde ik wat de beste volgorde was om mee aan de slag te gaan, maar een echte uitgebreide stap-voor-stap uitleg vond ik niet.
Misschien vinden de meeste handwerkers dat niet nodig, is het voor hen logisch of weten ze dat al lang, maar ik blokkeerde hier toch op. Daarom ga ik jullie geduld nog eventjes op de proef stellen en eerst verder in gaan op hoe ik het uiteindelijk aanpakte, voor het geval er mensen zijn die hier ook mee worstelen. Voor die mensen kan ik alvast zeggen dat het eigenlijk niet zo moeilijk was!

QK40SS - 013

Hier boven zie je al mijn gebreide onderdelen, met de goede kant naar beneden. Stap 1 is het dichtnaaien van de schouders.
Hiervoor legde ik het voor- en achterpand met de goede kant op elkaar, spelde de schoudernaden dicht en dan naaide ik gewoon met een restje wol en met behulp van de whip stitch (NL: laddersteek?) de schouders aan beide kanten dicht.

QK40SS - 014   QK40SS - 017
QK40SS - 015   QK40SS - 016

Stap 2 is het inzetten van de mouwen.
Hier had ik het meeste schrik voor. De andere naden zijn gewoon recht, maar die mouwen, dat leek mij moeilijk. Eerste knoeide ik maar wat met spelden, maar die kwamen steeds weer los en ik stak mezelf er ook heel de tijd mee 🙄 . Tijdens het surfen vond ik echter een gouden tip: in plaats van spelden, gebruik steekmarkeerders. Het zit veel steviger vast en je kan jezelf er niet mee prikken!
Om dan de mouw te passen in het voorziene armsgat, bepaalde ik eerste het midden van de mouwkop en dat klikte ik met een steekmarkeerder vast aan de schoudernaad. Daarna klikte ik de beide onderkanten van de mouwkop vast aan de respectievelijke oksels van het voor- en achterpand. De rest kon ik dan gemakkelijk vastmaken met een 4-tal extra steekmarkeerders.

QK40SS - 018

QK40SS - 019   QK40SS - 020

QK40SS - 021

En dan was het een kwestie van naaien.
Ik nam hiervoor een héél lange woldraad, stak die doorheen de schoudernaad en deelde hem dan in 2. Met de linkse draad naaide ik dan de linkerkant van de mouw, en met de rechter de rechterkant. Met de vast gepinde mouw was het uiteindelijk een eitje.

QK40SS - 022

QK40SS - 023   QK40SS - 024

Voor de tweede mouw deed ik uiteraard exact hetzelfde. En eenmaal de mouwen vast zaten, sprak de rest vrij voor zich.

QK40SS - 025   QK40SS - 026

Stap 3 is het dichtnaaien van de mouwen, van oksel naar pols (of in dit geval, elleboog) en voor de laatste stap, stap 4, worden de zijnaden, van oksel tot heup, dichtgenaaid.

En dat was het, ik had opeens een heuse trui in mijn schoot liggen. Alleen nog even de juiste kant naar buiten draaien, en tadaaa!

QK40SS - 027

Ziet er niet slecht uit, hè? Ik ben ook vrij verwonderd dat de naden quasi onzichtbaar zijn. Dat had ik niet verwacht.
Trouwens, de kleur op deze foto benadert denk ik het meest de echte kleur. Mijn fototoestel heeft blijkbaar veel moeite met dit kleur, maakt het altijd veel grijzer, terwijl de kleur in het echt eerder naar een koffie-met-melk kleur gaat.

Zo op de kapstok was ik echt tevreden van mijn werk, tot ik de trui aan deed en mezelf in de spiegel bekeek.
Mjah, ik twijfel of hij me wel staat, eigenlijk. De maat en zo is wel goed, maar ik heb de indruk dat die pofmouwen mijn schouders er veel te breed laten uit zien. En met mijn brede heupen/dijen flatteert het ook niet echt, vind ik. Kortom, ik voel me er niet direct goed mee in mijn vel 🙁 . Het kan natuurlijk ook zijn omdat het een stijl is dat ik normaal niet draag en ik daarom moet wennen? Ik weet het niet zo goed…

QK40SS - 028   QK40SS - 030

Ja, ik weet het, op bovenstaande foto’s kunnen jullie je niet echt een beeld vormen van hoe de trui mij staat met mijn volledige lichaam, maar ik voel me niet meteen comfortabel bij het plaatsen van foto’s van mezelf. En al zeker niet in een kledingstuk waar ik me een beetje onzeker in voel. Vandaar deze geknipte exemplaren.
Morgen ga ik de trui eens showen aan mijn moeder en eens horen wat zij vindt. Ik zie wel. Anders geef ik hem weg of zo, tzou toch zonde zijn om hem gewoon in de kast te laten liggen…

Maar kom, laat ik maar op een positieve noot eindigen: Het breiproject is zeker geslaagd! Ik heb een trui gemaakt! En die trui past mij (qua maat hé)! En er zijn niet direct fouten die onmiddelijk in het oog springen.
Dus een trui breien, dat is zeker voor herhaling vatbaar. Maar misschien volgende keer wat sneller 😉

Groetjes,
Charlotte

12 Comments

 • Jacqueline

  Ik vindt hem mooi alleen zou ik geen riempje erom heen dragen ik vindt dat zonde van je mooie trui je zou er ook nog een leuke sjaal bij kunnen dragen .
  Het model vindt ik ook erg leuk voor in de zomer.
  Je moeder vindt de trui vast ook erg mooi,en leuk.
  Vriendelijke Groet
  Jacqueline

 • Verheyen José

  Ik vind hem heel mooi en passend en dat voor een eerste ,
  spijtig voor jou dat je je er niet zo goed in voelt ,komt misschien nog wel.
  in ieder geval toch knap gedaan,liefs en groetjes

 • Martine

  Super mooi, ga je het patroontje delen, het garen heb ik alvast.
  Als je hem zelf niet draagt, dan kan je hem misschien verloten via het net, ik zal zeker meedoen.
  Groetjes

 • Gezina

  Wow…knap!

  Een gebreide trui kleedt nooit af… Da’s nou eenmaal zo, soms ook wel weer eens fijn. Ik zou zelf ook voor een leuk sjaaltje of een ketting met een grote hanger gaan ipv. het riempje. Veel plezier met showen!

 • Jenny

  Hoi hoi, je schouders lijken gewoon breder ook door de halsvorm. Leuke sjaal erop en het probleem is vast over.
  Hij ziet er super goed uit en knap hoor om dat in 10 maanden te maken, doe het je niet na.

  O ja, die tip van de sjaal kreeg je al meer dus sorry dat ik daar ook over begin.

  groetjes en succes bij de volgende uitdaging.
  Jenny

 • Nanita

  Hoera, hij is af!! Supergeslaagd! Zéér goede tip om steekmarkeerders te gebruiken i.p.v. speldjes, die onthou ik zeker. Smaken verschillen he, ik vind hem juist wel heel mooi zitten met dat zwart ceintuurke 😀 xxxx

 • Marion

  Hallo Charlotte, ik weet dat jij een haakster bent en vorig jaar begonnen bent met breien. Ik vind het super geslaagd en je moet hem zeker aan doen!! Hij staat echt leuk, maar idd, zonder riempje. Groetjes!

 • Arga

  Charlotte, als je de trui draagt zul je zeker complimenten krijgen, want hij is goed geslaagd. Dat het jou wat ongewoon voorkomt heeft waarschijnlijk met de woldikte te maken omdat je voor zo’n model gewend bent aan een t-shirt. Ik vind het knap meteen de eerste keer een kabeltrui en het is nog lastig in elkaar zetten ook bij de mouwen.
  Veel draagplezier!

 • Elly Geenjaar

  Goedemorgen Charlotte, laat ik nu een handwerkboek uit de jaren 70 hebben, waar heel uitgebreid het in elkaar zetten staat. Wat jammer, dat je er zoveel tijd in moest steken. Maar nu je trui. Hij is gewoon perfect, staat je goed, maakt helemaal niet breed en wat de bovenstaande dames zeggen, een leuk fleurig sjaaltje erom heen en Charlotte is het dametje. Ik vind de steek ook erg mooi. Dus Charlotte op naar de volgende trui. Hartelijke groetjes.

 • Mispa

  Tja , ik kan niets schrijven wat niet al eerder hier boven is neergezet 🙂 , bedankt voor de tip met de markers , scheelt idd speldenprikken
  Knap gedaan !