Gemaakt

Opnieuw tante!

Ik ben opnieuw tante geworden van een meisje!

Natuurlijk heb ik dat kleintje, naar traditie, meteen een zelfgemaakt dekentje cadeau gedaan. Sinds september was ik er al mee bezig! Ik dacht dat ik zo mooi op tijd klaar zou zijn, maar het dekentje vroeg meer werk dan verwacht.

Het begon allemaal met de keuze van dekentje.

Toen mijn metekindje geboren moest worden kon ik eigenlijk nog maar net haken. Mijn trukendoos was dus heel beperkt en ik koos daarom voor een simpel, uniform, traditioneel aandoend dekentje.

ts BB - 05

Voor nichtje E was ik al wat zekerder van mijn stuk. Voor haar maakte ik het ondertussen zo populaire hartjesdeken.


ILS 11b

Dus toen ik hoorde dat ik opnieuw tante zou worden, wou ik weer mijn grenzen wat verleggen. Ik ging dus op zoek naar het ideale patroon. Eigenlijk heb ik niet lang moeten zoeken, want er was een techniek dat ik al héél lang eens wou proberen: Entrelac crochet.

Met behulp van deze YouTube tutorial reeks maakte ik eerst een test doekje, om me vertrouwd te maken met de werkwijze.

ECA 001

Het proeflapje maakte ik met restjes, niet bepaald traditionele baby-kleuren, maar ik was zo gecharmeerd door het resultaat dat ik besloot helemaal zot te doen en voor niet traditionele kleuren te kiezen.

ECA 002

Zoals je kunt zien koos ik voor wol van Bergère de France die al een tijdje zonder bestemming in mijn voorraad zat. De kleuren waren vrij verscheiden, sommige wat donker andere neutraal, maar al bij al vond ik het pallet mooi ogen.

En zo begon ik aan het entrelac avontuur. Een avontuur dat eigenlijk vrij gemakkelijk bleek te zijn. Behoorlijk repetitief ook en weinig uitdagend eenmaal ik de werkwijze onder de knie had.

Ik heb weinig foto’s genomen van het haakproces, vooral door de slechte belichting, maar ook omdat het dekentje altijd in mijn werktas zat. Ik heb het namelijk voor 90% op de trein van en naar het werk gehaakt!
Daarnaast was ik tijdens het haken ook niet echt overtuigd van het resultaat. Ik vond het precies niet zo mooi, waardoor ik minder geneigd was foto’s te nemen. Het is eigenlijk een geluk dat ik het dekentje op de trein maakte, want ik zou het anders misschien nooit hebben afgewerkt, maar doordat ik steeds opmerkingen kreeg over hoe mooi het wel niet was, bleef ik doorbijten en verder haken.

Naast het feit dat ik zelf niet helemaal overtuigd was van wat ik aan het maken was, was er nog een aspect waardoor ik bijna had opgegeven. Het dekentje groeide namelijk verschrikkelijk traag. Nu begrijp ik waarom de meeste entrelac dekens op het internet met een haaknaald van 9mm of groter werden gemaakt! Er waren momenten waarvan ik dacht dat het echt niet vooruit ging. Elke nieuwe ronde duurde langer dan de vorige en elke ronde was ook smaller dan verwacht.

Uiteindelijk besloot ik, na 17 rondes entrelac, dat het tijd werd om af te ronden. Ik haakte de ronde met driehoekjes en toen gebeurde het! Toen pas werd ik verliefd!
Ja, de afwerking was echt wat dit dekentje nodig had om mij te overtuigen. En dan heb ik mij nog eens helemaal laten gaan met de boord, waardoor het voor mij helemaal top werd.

Oordeel zelf! (Sorry voor de slechte kwaliteit)

ECA 005

ECA 003

ECA 004

ECA 006

Ik ben echt, echt blij dat ik heb doorgezet met dit dekentje. Het is echt een weinig traditioneel babydeken geworden, maar ik vind de kleuren echt werken. Het eindresultaat is een echt dens dekentje dat eigenlijk ook dienst zou kunnen doen als tapijt voor de wieg 😉 .

Gelukkig vonden mijn schoonzus en broer het ook een geslaagd deken. De reactie van mijn broer maakte mij helemaal blij: “Amai, uw dekentjes worden alsmaar mooier en mooier!” ^_^
Zeg nu zelf, daarvoor doen we het toch? 😉

De details:

Wol: 14 kleuren van Bergère de France Idéal
Haaknaald: 5mm
Beginnen: Ketting van 32 lossen [(3*10)+3-1] om met 3 diamanten te beginnen
Aantal rondes: 17 rondes met volledige diamanten, 1 ronde om de randen recht te maken en dan nog 13 rondes voor de boord.
Tijd: Beginnen haken op 19 september 2013. Afgewerkt op 3 maart 2014.
Hoeveelheid wol: Minder dan 1 bolletje van 50g per kleur. Per gebruikt kleur, in deze volgorde, verbruikte ik exact:

 • Meije: 38g
 • Hortensia: 40g
 • Banane: 43g
 • Chenas: 37g
 • Fougere: 25g
 • Cyclamen: 28g
 • Marinier: 37g
 • Citronnier: 39g
 • Elephant: 30g
 • Brouilly: 32g
 • Myostis: 36g
 • Vitamine: 38g
 • Olivine: 40g
 • Orque: 44g

11 Comments

 • Nanita

  Proficiat zeg, en supermooi dekentje! Is eens wat anders dan wat we meestal te zien krijgen, de kleuren combineren ook heel mooi. Schoon gedaan 🙂

 • Verheyen José

  Eerst en vooral een dikke proficiat met je nieuwe nichtje en het dekentje is echt héél
  mooi .
  lieve groetjes

 • corry van uijtregt

  Gefeliciteerd kersverse tante, wat leuk zo’n klein debberke. Daar gaan veel mensen van genieten!!

 • Bernadette

  In 1ste instantie, van harte gefeliciteerd met het nieuwe nichtje. En wat het dekentje betreft, het is inderdaad een niet traditioneel dekentje geworden, maar daarom niet minder mooi. Het moet ook niet altijd traditioneel zijn hé, en later zal je nichtje misschien wel bij jouw komen vragen om haar ook de techniek van dit prachtige dekentje aan te leren. Ik zie het al helemaal voor mij. Jij, omringd door je 3 nichtjes, vol spanning en verwachting voor het aanleren van al die hele leuke technieken.
  Wat ik ook nog eventjes kwijt wil, ik ben ook net begonnen met dat inter lac haken. Maar dan geen dekentje hoor, ik hou het op een tas. Is ook best leuk, en inderdaad, het gaat niet zo snel als ik wel zou willen.

 • Petri Aygunes

  Wat een schitterend dekentje weer!
  Heel mooi uitgevoerd en de kleuren zijn super.
  En natuurlijk gefeliciteerd met je nichtje!

 • An

  Proficiat met het nieuwe nichtje !

  Zo leuk dat je voor alle 3 de meiden zo’n mooi dekentje hebt gehaakt.

  Groetjes van An

 • Nancy uit Rumbeke

  Proficiat met je nieuwe nichtje! Het dekentje is gewoonweg pràchtig! Ik heb die methode zelf nog nooit gezien, het is mss niet traditioneel maar dat hoeft ook niet altijd hé, het is héél erg mooi

 • Elly Geenjaar

  hartelijk gefeliciteerd met je nichtje en wat een schitterende deken heb je gemaakt. Het mocht dan niet vlug gaan, maar het resultaat is er wel naar. En de kleurtjes zijn grandioos. Heb je ook al zulke mooie kleuren voor je huis? Hartelijke groetjes

%d bloggers vinden dit leuk: