Gemaakt

Kikkeren of niet?

Vorige week begon ik aan een nieuw breiwerkje.
Ik besloot dat ik eens wat andere steken dan recht en averecht wilde leren. Op Raverly vond ik een patroon voor een mooie sjaal: Branching out.
In het Engels betekent branching out letterlijk vertakken, maar het kan ook verstaan worden als uitbreiden, diversifiëren, de grenzen verleggen. Met zo’n naam leek deze sjaal dus ideaal om mijn kennis van het breien wat uit te breiden ^_^ .

Deze sjaal wordt gemaakt volgens de kanttechniek of wat we in het Vlaams ajour noemen 😉 (in Nederland ook?). Het patroon is gratis en volgens de commentaren bij het patroon is het een perfect project om alle nodige steken voor ajour te leren. Het is geen gemakkelijk project, maar wel de perfecte leermeester.
Wel, ik laat mij niet gemakkelijk afschrikken en ik wou nu eenmaal iets nieuws leren. Waarom dan niet meteen alle steken in één?

Ik dook in mijn voorraad wolletjes en diepte deze lang vergeten bol Wibra Bianca op, die me perfect leek voor dit type project.

AS - 001

En ik ging aan de slag.
Eerst nam ik het patroon even door. Er was een uitgeschreven versie en een schematische versie. Na elke nieuwe steek op YouTube te hebben opgezocht, besloot ik mij vooral te baseren op het schema. Dit leek me overzichtelijker.

En daarna begon ik voor echt.
Vier keer begon ik opnieuw, omdat ik de steken toch niet helemaal juist deed. Maar met de vierde keer leek het me toch gelukt te zijn.

AS - 003

Vandaag heb ik al 7 herhalingen van het patroon gebreid.

AS - 006b

En nu ben ik het serieus aan het overwegen de boel terug uit te halen en opnieuw te beginnen. Kun je zien waarom ik dit overweeg? Kijk eens naar het midden van de sjaal en volg de lijn van boven naar beneden. Zie je het? Hier is een close-up

AS - 007b

Juist. In het begin van de sjaal (onderaan de foto) zijn toch nog wat foutjes gebeurd, waardoor de sjaal niet mooi symmetrisch is. Vanaf de vierde herhaling loopt alles perfect, maar de eerste drie herhalingen zijn echt een knoeiboel.
Wat denk je, zou ik de sjaal opnieuw uithalen, of zoals ze in het Engels zeggen: to frog or not to frog? (vandaar dus de kikker in de titel 🙄 ).

20 Comments

 • lydia wijsbroek

  zelf zou ik het uithalen, blijft bij jezelf altijd tussen de oren zitten en zelf blijf je het zien, misschien iemand anders niet, maar zelf wel.

 • Marja Verwoerd

  Ja ik zou het ook uithalen, anders blijft het altijd een beginnelingensjaal. Wij noemen het in Nederland ook ajour. Verder: mijn complimenten, ik vind het heel mooi!

 • Mispa

  Zou het uithalen , zoals door iemand al gezegd …jij zult het blijven zien ! Mijn moeder was onverbiddelijk … ik was af aan het kanten voor de hals in een trui , zag zij een verkeerd gebreid steek in de boord.. ik heb er veel van geleerd , dat het uitgetrokken werd :)en net zoals mijn moeder hebben ze hierboven gelijk…. als je het weet , blijft het storen.

  • Cynthia

   Oooh dit is echt erg!! Hier zou ik de boord “eraf knippen” en andersom de boord weer aangebreid hebben hoor.
   Zelf heb ik ooit eens 3 mouwen gebreid en geen voorpand…pffff en dat zag ik pas toen ik hem inelkaar ging zetten.

 • Cynthia

  Uithalen hoor!! niet over na denken en net doen of je het stuk nooit gedaan hebt 🙂
  Als het af is blijft je oog altijd trekken naar dat STUKJE FOUT.
  Het is wel iets prachtigs!
  Lekker breiweer hier in Nederland (koud buiten)
  fijn weekend,
  Cynthia

  • Cynthia

   OF begin opnieuw en maak hier een poppendekentje van met een leuke gehaakte rand eromheen?

 • JeAnToin

  Als je toch zo snel breit: uithalen die handel. Zou je toch ook doen als de fouten in het laatste deel zaten? Jammer, maar je moet het maar zien als een oefenlapje. Veel succes verder, wordt vast een heel lekkere sjaal.

 • Dientje

  Uithalen. Het blijft knagen en dan draag je het met minder plezier. Beschouw het als een leermoment, haha. Succes met je beslissing en de sjaal. Gr. Dientje

 • Nanita

  Oei, ik ga in tegen de stroom hier; laten zitten! Lol 😀 Dat kleine vertakkingsfoutje ga je nooooit zien als je de sjaal draagt! Een van mijn eerste gebreide sjaals (die blauwe Saroyan) was ook met blaadjes en er zijn daar ook enkele foutjes ingeslopen. Ik vond het wel vervelend op de moment zelf, maar nadien nooit meer bij stil gestaan! 🙂

  • Cynthia

   dit is wel het stukje das dat voorop je borst ligt..en niet achterin je nek bijvoorbeeld waar het niet op zou vallen 😉

 • vercaemer monique

  Uithalen is het beste wat je kunt doen.
  Want nadien zul je enkel het foute deel zien en denken dat de anderen het ook zien.
  Een troost: je kent nu de steek.
  Je verdient dan zeker 10/10
  groetjes
  Monique

 • Sil

  Als ik zoiets doe en er de balen van heb, dan denk ik wel eens: Waarom koop ik niet gewoon zo’n sjaal? Al dat werk terwijl ze gewoon in de winkel liggen. Maar ja, als het dan weer af is voelt het zo goed.:-)
  Ik zou het ook uithalen. Ik kan het niet uitstaan als iets niet perfect is.

 • Nancy uit Rumbeke

  Jij gaat lekker snel zeg, Charlotte, amai! Ik begon pas met ajour na 10 jaar breien of zo. Ajour ligt me beter dan met 17 verschillende kleurtjes werken, pff, daar krijg ik het van. Mààr op z’n West-Vlamsch, aftrekken hoor, je ziet dat duidelijk dat het fout loopt …. Courage …. maar zoiets valt echt onder noemer “vakmanschap” en is “ambachtelijk” …. toch? Succes!

 • Ina

  niets aan toe te voegen ,uithalen ,dus het blijft je ergeren…wel knap dat je het zo snel onder de voet hebt!!

 • Geesje

  uithalen dus……..want eerst denk je ach wat zou het, dan ben je een heel stuk verder, en dan ga je het alsnog uithalen, want het blijft toch in je hoofd dolen………hahah……..mijn moeder heeft heel veel truitjes voor ons meisjes gebreid in deze ajour-patroon, later deed ik het zelf , want je zag het breiwerk “groeien”………..
  groetjes Geesje

 • kuchiimuchii

  Ik heb twee dagen geleden dit bericht op je blog voor het eerst gelezen.. en je hebt mij toen geinspireerd om zelf dit sjaal te breien. Ik haak al jaren maar heb mezelf 4 maanden geleden leren breien door allerlei youtube filmpjes te bekijken. Ik ken dus alleen de basis breisteken (knit/purl).. maar je hebt gelijk, waarom niet alles in een keer leren 🙂
  Dus ik ga deze uitdaging ook aan en heb je aanpak gevolgd 🙂 ik ben nu bij mijn 3de herhaling van het patroon en het ziet er nog redelijk uit.. ik stuur je een foto zodra de mijne af is 🙂

  En ik zou het uithalen als ik jou was.. want nu je gewend bent aan het patroon, brei je het zo weer 🙂 kan je later vol trots je sjaal (zonder fouten) laten zien 😉

 • Karin

  Mag ik vragen hoe je dit maakt.? Ik vind hem echt geweldig.!! Ik zou hem zelf ook heel graag willen maken.!

 • anita

  Hello ik ben nog op zoek naar een bolletje of half bolletje wol Bianco zoals vermeld in het artikel in dezelfde kleur. Kan iemand me helpen? Kosten worden natuurlijk met veel plezier vergoed 🙂