Gemaakt

Breien: klaar voor het echte werk?

Weer een week voorbij en weer van alles bijgeleerd over het breien.
Deze keer heb ik niet zoveel proeflapjes om te tonen, omdat ik er soms weer heb uitgehaald om dan met dezelfde wol opnieuw te beginnen, maar deze twee heb ik nog:

Het eerste proeflapje is een verderzetting van het laatste proeflapje dat ik vorige week toonde.

Hier heb ik gewoon verder geoefend op recht en averecht. Bovenaan zie je dat ik een rij ben gemist en twee keer na mekaar heb recht gebreid. Voor mij zien de steken verder naar boven toe er steeds egaler uit, dus ik denk dat het oefenen wel zijn vruchten af werpt.

Daarna vond ik het tijd om nog eens iets nieuws te proberen.

Hier begon ik eerst met de ribbelsteek.
Uiteindelijk moet je enkel recht en averechts kunnen breien om dit te kunnen. Hier breide ik elke rij telkens 2 steken recht en 2 averecht. (Zeg je trouwens recht of rechts?)

Daarna wilde ik leren hoe je kleuren wisselt. Daarvoor gebruikte ik deze video’s:

Hier wordt de kleurenwissel heel mooi uitgelegd, maar wel volgens de Engelse methode van het breien. Uiteindelijk is het niet zo moeilijk om die om te zetten naar de continentale of Duitse methode, maar toch bekeek ik nog eens deze video voor de duidelijkheid.

Dit is niet zozeer een kleurenwissel video, maar toch heel handig om eens te bekijken.
Uiteindelijk lukte de kleurenwissel wel gemakkelijk, zoals je hierboven kunt zien.

Op het einde van het lapje heb ik een paar keer gemeerderd, wat blijkbaar de term kfb of knit front and back meekrijgt. Om dit onder de knie te krijgen, gebruikte ik deze video:

Tegen dat dit proeflapje af was, was ik het breien van proeflapjes eigenlijk al grondig beu. Ik wil met het echte werk beginnen! Daarvoor keek ik wat rond op Ravelry en mijn oog viel uiteindelijk op deze sjaal:

Striped Cotton Cowl © The Purl Bee

Een cirkelsjaal van the Purl Bee, gebreid met alleen maar rechte steken. Kan niet overdreven moeilijk zijn, toch?
Ze breit wel twee draden samen, namelijk de witte, dikkere draad met een gekleurde fijne draad. De gekleurde fijne draad moet je dan wisselen van kleur. Ik vind het effect alvast heel mooi.
Ik denk wel dat ik er gewoon een rechte sjaal van zal maken, zoals Fanalaine.

Ik twijfel wel nog een beetje. Volgens Knit1Meow2 zou dit wel een goed project zijn voor een beginner. Op haar projectpagina las ik ook over een gemakkelijke methode om kleuren te wisselen: de magische knoop.

Uiteindelijk maakte ik nog maar een tweetal proeflapjes om te zien of dit wel iets voor mij is.

Je moet niet op de kleuren letten, dit was gewoon om te oefenen.
Links gebruikte ik een breinaald van 5mm. Ik zette gewoon op met de 5mm en bond af met de breinaald. Het breiwerk ziet er stevig uit en zo voelt het ook. Ik gebruikte de magische knoop om van wit naar rood te wisselen. Ben alvast verkocht voor die methode: gemakkelijk, geen uiteinden en je moet er al naar op zoek zijn om de wissel te vinden.
Het enige wat mij nog stoort is:

 1. Mijn opzet is veel te strak en ziet er nogal slordig uit
 2. de zijkanten zijn verre van netjes (of zoals knit1meow2 zei, rustiek)
 3. Ook het afbinden is iets te strak

Voor het rechtse proeflapje gebruikte is dan een 7mm breinaald, omdat ik een zachtere stof wou proberen maken. De opzet deed ik hier samen met en 3mm naald, waardoor die iets minder strak is, maar nog niet genoeg naar mijn mening.
De 7mm naald zorgt er wel voor dat de stof veel zachter aanvoelt, maar ook vind ik dat het er veel slordiger uit ziet. In dat opzicht vind ik het eerste proeflapje dan mooier.
Het afbinden deed ik dan met een haaknaald. Manman, wat gaat dat duizend keer gemakkelijker en sneller!

Ook hier is het afbinden nog iets te strak, maar een grotere haaknaald zal dit wel verhelpen, denk ik.

Voor dit project zou ik uitsluitend restjes gebruiken.
Ik dacht aan Catania voor de kleuren en Zeeman Royal voor de basis. Ik heb nooit echt graag met Catania gewerkt, maar heb toch een aantal bolletjes liggen. Misschien is dit wel het ideale project om de voorraad wat te minderen?
Hier zijn de kleurtjes die ik koos:

Wat denk je? Van het groen ben ik niet 100% zeker… Anders heb ik nog een blauw en een bruin, om het groen mee te vervangen.

En dat is het zo’n beetje voor het breien deze week. Dit artikel is opnieuw veel langer geworden dan voorzien… Als je helemaal niet geïnteresseerd bent in het breien, mijn excuses.

Voor diegene die wel geïnteresseerd zijn, zouden jullie even jullie mening en ideeën willen achterlaten?

Merci!

Nog een fijne zondag en voor de Belgjes die vandaag nog moeten stemmen: Doet dat goed!

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Joke

  Om de opzet van je breiwerk minder strak te doen kun je het beste 1 breinaald nemen die een halve maat meer is als waar je mee gaat breien.
  Dus bijv. een 31/2 en een 4, daarna ga je verder met de maat waar je wol voor is.
  De zijkanten kun je iets netter krijgen, door de eerste steek van de naald ongebreid af te halen. Dus 1e steek afhalen, alle steken verder breien. Bij de teruggaande naald weer de 1e steek afhalen. Ik vind dat je dan een iets gelijkmatigere zijkant krijgt. Ik hoop dat je hier iets mee kan. Verder kan ik alleen maar zeggen, ga door, want het is een welkome afwisseling met het haken.

 • Miriam Klaassen

  Ik zou het groene garen vervangen door het blauwe. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik niet van groen houd. Het bruine is veel te saai van kleur, dan is het groene nog beter.

  Verder vind ik dat je geweldige vorderingen hebt gemaakt op breigebied, inderdaad tijd voor het echte werk!

 • Nanita

  Hoi Charlotte, ik vind de breisectie van je blog alvast super, want ik leer nieuwe dingen bij! 🙂 Ik wil zeker die magische knoop eens proberen, hoewel ik het wat griezelig vind de draad zo dicht bij de knoop af te knippen!
  De Purl Bee sjaal is echt heel mooi. Een voorkeur voor de kleurtjes geven is moeilijk, de drie combinaties zouden allemaal mooi verwerken! Ben benieuwd naar je start 🙂

 • Jannie

  Je bent er maar weer druk mee geweest 😉 ziet er goed uit en ook weer boordevol tips, thnx!

  Ik vindt de blauwe er het leukste bij, lekker fris, bruin maakt het net wat saaier vindt ik.

  Ben benieuwd naar het eind resultaat!!

  Groetjes Jannie

  p.s. mag ik vragen wrm je niet graag met catania werkt? :$

 • Elly Geenjaar

  Charlotte, een tijd geleden maar wat leuk dat je breien hebt ontdekt Je moet eens op zoek gaan naar breirollen op internet. Google intikken. je hebt dames die hele breirollen maken, dat zijn patroontjes die je aan elkaar breit. Heel leuk om te zien. Maar ik was verbaasd dat jij niet met Catania overweg kan, ik haak met niets anders ik vind het super!! Ik kan niet met acryl overweg, dat vind ik meer een garen om mee te breien. Wat vind ik die witte sjaal mooi zeg echt heel chique!!Hartelijke groetjes Elly

 • Elly Geenjaar

  Oja wil je mijn mening ?Het blauw erbijk dan heb je mooie kleurtjes bij elkaar.