Gemaakt

Cerulian sjaal

Na mijn golfjesdeken had ik nog redelijk wat wol over. Genoeg zelfs om nog een golfjesdeken te maken, maar dat besloot ik niet te doen. Nee, ik besloot iets met de restjes te maken waar ik al een tijdje over nadacht: een halve-granny-sjaal.

Op Ravelry stootte ik op de fantastische sjaals van deze dame en wilde ik héél graag eentje voor mezelf. Kijk nu gewoon toch eens naar sommige van haar creaties:

    
    

Schitterend, niet?
Dus ik besloot de restjes wol te gebruiken voor een gelijkaardige sjaal. En ik weet zelfs precies waar de sjaal voor kan dienen: Op het werk staat mijn bureau net onder de airco. Koude wind waait bijna de hele dag op mijn nek, wat naast koude ook zorgt voor een stijve nek. Dus ik denk dat een driehoekige sjaal perfect van pas zal komen! 😀

Een half-granny maken is super gemakkelijk. Je kan het leren via deze tutorial.
Voor mijn sjaal gebruikte ik exact dezelfde kleuren als voor het golfjesdeken, ook in dezelfde volgorde. Ik vind het leuk hoe de fellere blauwe kleuren omringd worden door de iets neutralere tinten 🙂

    

Ik haakte vier rijen per kleur. Het plan was om de 8 kleuren tweemaal te herhalen, maar op het einde was het grijs en licht blauw op. Daarom haakte ik op het eind slechts 2 rijen van het grijs en 1 rij van het lichte blauw.

    

Na het lichte blauw haakte ik nog een rij donker blauw. Daarna, verder met het donker blauw, haakte ik 1 rij vasten en als laatste, voor de rand, maakte ik een golvende boord met vasten en lossen:

  • Vaste in de volgende 3 steken
  • Haak 3 losse
  • Vaste in dezelfde steek
  • Herhaal vanaf het begin tot op het einde

Ik wou eerst met picot steken werken, maar ik haatte het te haken in de eerste gehaakte losse, dus besloot ik te haken in dezelfde steek waardoor ik een kleine open lus creëerde.

In het begin voelde de gehaakte stof nogal stijf aan. Veel stijver dan bij het golfjesdeken, wat ik raar vond gezien ik dezelfde wol en haaknaald had gebruikt. Ik vermoed dat de groepjes van stokjes in de halve-granny ervoor zorgen dat je een veel densere stof creëert.
Maar nadat de sjaal werd gewassen met wat wasverzachter op het einde voelde die opeens veel zachter aan!