Over Char en Ami

Hallo!

Ik ben Charlotte, Belgische en sinds 2009 volledig verslaafd aan haken.

Ik had altijd al een vage interesse voor handwerken zoals breien en haken, maar verder dan een interesse was ik nooit gekomen. Op school leerden we het ook niet, dus het was voor mij ook een beetje een ver-van-mijn-bed show. Dit bleef zo tot ik in 2009 de amigurumi ontdekte.

Amigurumi is een Japans woord, samengetrokken uit 2 andere woorden. Het eerste woord “ami(van het werkwoord “amu“) betekent letterlijk breien of haken; het tweede woord “nuigurumi” betekent opgevuld speelgoed. Amigurumi zijn dus gebreide, maar vooral, gehaakte knuffels. Amigurumi zijn over het algemeen super schattig of kawaii, zoals in het Japans gezegd wordt.

Hoe meer ik leerde over deze schattige, gehaakte beestjes, hoe meer het bij mij begon te kriebelen om dit ook te kunnen. Natuurlijk moest ik hiervoor eerst leren haken, en dat leerde ik via YouTube.
Jawel, YouTube is echt een fenomenale plaats om gedetailleerde videoโ€™s van verschillende haaktechnieken te bekijken. Meer details over het hoe en waar ik mezelf het haken aanleerde vind je terug in dit artikel.

Na heel wat oefenen en falen en meer oefenen lukte het me dan eindelijk om iets herkenbaars te haken. Fier dat ik was! Zo fier dat ik besloot om dit niet alleen voor mezelf en de mensen rond mij te houden. Neen, ik wou dit ook delen met de wereld. ๐Ÿ˜‰
En hoe deel je tegenwoordig iets met de wereld? Jawel, via een blog.

Na wat nadenken maakte ik uiteindelijk bij WordPress.com de blog charami.wordpress.com aan. Op deze blog postte ik berichtjes in het Engels over mijn amigurumi en haak ervaringen.
Maar dan kwam het idee om mijn Nederlandse vertalingen van patronen te delen. Ik vond het een beetje raar om deze op de Engelse blog te zetten, dus besloot ik een tweede blog aan te maken: Charami NL.

Deze blog diende aanvankelijk enkel om vertalingen, vertaalschema’s en tutorials in het Nederlands te delen, maar na verloop van tijd groeide Charami NL uit tot mijn hoofdblog, terwijl Charami meer bijzaak werd. Dit kwam hoogstwaarschijnlijk door de hogere graad van respons en feedback op de Nederlandstalige blog ๐Ÿ˜€

En dan kwam het idee om een eigen domein aan te kopen. Niet meer afhankelijk van WordPress, maar een eigen domein met mijn eigen ruimte en alles naar mijn eigen goesting! En voilร , hier is dan charami.com!

Kijk maar rustig rond en heb je vragen of verzoekjes, laat mij maar gerust een berichtje na en ik zal proberen je zo snel mogelijk van dienst te zijn!

Oh ja, moest het na deze langgerekte uitleg toch nog niet duidelijk zijn vanwaar de naam van deze site โ€“ CharAmi – komt, mijn naam is Charlotte en het begon allemaal met Amigurumi ๐Ÿ˜€

Veel plezier en bedankt voor je bezoek!

Groetjes,
Charlotte

38 Comments

 • Ivonne

  Hallo Charlotte

  Ik zag je link naar deze blog op het ami- en haak forum staan…..
  Dacht even kijken.
  Wat super dat je een blog hebt gemaakt met vertaalde patronen!
  Hier staan hele mooi tussen zeg!
  Zeker een paar die ik in de toekomst wel zou willen haken….

  Ik zal de link ook even op mijn blog zetten…..
  Altijd handig ๐Ÿ™‚

  Zelf niet zo’n ster met Engelse patronen.
  Simpele probeer ik nu wel te veratalen en volgens mij lukt het aardig.
  Zal zo eens tussen de vertaal lijsten kijken….

  Dank voor het delen van de Patroontjes!

  Groetjes van Ivonne

 • jeannette

  hallo Charlotte, wat gaaf al die patroontjes, ik heb net een boekje binnen omdat ik ook wil beginnen met die schattige figuurtjes, ik ga het op mijn gemak eens uitproberen, maar ik weet bijna zeker dat dit een verslaving wordt. Geweldig van je. dat je de patronen met ons wilt delen en ik ga zeker even een kijkje op je blog nemen om te zien wat voor moois daar op staat, hartelijk dank voor al je moeite, je maakt er zeker heel veel mensen blij mee (mij in ieder geval),

  groetjes, Jeannette

 • Nathalie

  Wat een mooie nl vertalingen heb je gemaakt zeg! Ze zijn echt gaaf!
  Bedankt voor de moeite. Ik hoop dat ik ze ooit ook kan maken ๐Ÿ™‚
  Ben net begonnen….

 • Isabel D

  Ik vind het ook heel bijzonder dat je zo gefascineerd bent door Japan! Hier heb ik echt waar een muntje gegooid toen ik mij ging inschrijven aan de unief: het werd ofwel psychologie ofwel japanologie… het vervolg ken je, maar het blijft mijn grote droomland. Verschrikkelijk trouwens wat er zich nu afspeelt ๐Ÿ™ Ik lees heel graag Japanse auteurs, kook al eens Japans en heb aikido gevolgd (Japanse verdedegingssport) wat ik graag opnieuw zou oppikken. Ook een tijdje Japans proberen te studeren, maar wegens tijdsgebrek… wie weet he?

  • Charlotte

   Ja, ik meen mij dat wel een beetje te herinneren, dat jij into Japan was ;).
   Het is inderdaad verschrikkelijk wat daar nu aan de gang is. Ik heb zo’n bewondering voor die mensen daar en hun mentaliteit. Zoiets zou bij ons moeten gebeuren en alles vervalt in chaos en anarchie. Daar zijn de mensen zo sereen en solidair. Prachtig. Ik hoop echt waar dat de situatie daar niet verder uit de hand loopt… Die kerncentrale is toch wel een onbetrouwbare factor…
   De Japanse taal is echt moeilijk, lol. Niet alleen de zinsconstructie en grammatica, maar ook het schrift is geen lachertje. Ik zit momenteel in mijn tweede jaar avondschool (ik volg het in Brugge in het SNT), maar heb nog niet het gevoel dat ik Japans kan. Het gaat niet verder dan hier en daar een woordje herkennen. Maar ja, een taal leren is niet zo eenvoudig en ik heb nooit echt een talenknobbel gehad… ๐Ÿ˜‰

 • Evelien Van Steen

  Hallo!
  Ik ben 21 jaar en ben sinds kort ook bezig met haken. Ik hoop binnenkort ook zo ver te staan als jij nu staat! Ik koop mijn wol bij Wibra en Zeeman, goedkoop en goed. Weet jij nog winkels waar je goedkoop wol/katoen kan kopen? Katoen wil ik graag eens uitproberen, lijkt me ook mooi om fijne gadgets te haken.

  Liefs,
  Evelien

 • Susanne

  Hallo Charlotte,

  Ik ben ook sinds een paar maanden helemaal verslaafd aan haken.. (en ben ook een twintiger….) Ik heb dan ook al een behoorlijke collectie knuffels in huis en wil ze graag van mijn eigen labeltjes voorzien.. Nu zag ik dat jij ze bij Tags and Labels hebt besteld, maar welke heb je gebruikt voor je vierkantje labeltjes (in je blog had je het over 70 labeltjes voor $10??)..

  Veel succes met je blog en je vertalingen! Ik kom zeker nog een keer terug!

  Groetjes Susanne

  • Charlotte

   Hallo Susanne!

   Voor de labeltjes, heb ik de eigenares van de Tags & Labels shop gewoon een berichtje gestuurd en uitgelegd wat ik wilde (een pm in Etsy). Zij heeft dan gezegd dat ze er 70 voor $10 kan maken en heeft voor mij een aparte listing gemaakt, die ik dan kon kopen.

   Veel succes!

   Groetjes,
   Charlotte

   • susanne raatjes

    Ok, dank je wel! Ik heb nu wel labeltjes laten maken maar ben er ook niet helemaal tevreden over en die van jou zien er erg mooi uit! Ik zal even contact met de eigenares opnemen!!!

    Succes met je blog!

    Groetjes Susanne

 • Annemarlies

  Hoi Charlotte.
  Wat een leuke blog heb je.
  Ik weet niet of je het leuk vind, maar ik heb een klein webwinkeltje met onder andere brei- en haakgarens etc. Is het misschien een idee om een link op elkaars site te zetten. Ik denk dat mijn bezoekers jouw blog graag willen lezen.

  Groetjes, Annemarlies

 • sandra

  hallo Charlotte,
  dikke proficiat met je site, super informatief, je kan er mooie dingen bewonderen (en dan maar trachten na te haken…) en ik vind het super dat je verslaafd bent aan haken. Zelf ben ik dit jaar begonnen met beertjes haken, het lukt me wel, maar toevallig kwam ik op het web ‘amineko’ tegen… en zelf 6 katten hebbende… ik ben helemaal verkocht! Straks weekend, ik weet al wat ik wil doen!

  groetjes en nog veel succes met alles wat je doet!

 • Thea

  Hallo Charlotte.
  van een kennis je webadres gekregen. Wat geweldig dat je deze vertalingen wilt doen. De Japanse patronen zijn zo mooi. Niet alleen van amiguri maar ook andere haakpatronen. Zo fijntjes. Helaas is de taal een struikelblok maar รฉรฉn omvalpunt heb jij al voor ons weggenomen. Ik weet nogg niet of ik aan deze kleine drummels toekom, maar kom zรฉker regelmatig even kijken.
  Groetjes, Thea

 • sneksniltje

  Dag Charlotte,
  heel erg blij dat ik je blog ontdekte ! Ik heb vroeger als kind/tiener erg veel gehaakt, maar da’s intussen al meer dan 20 jaar geleden. We leerden dat toen namelijk gelukkig nog op de lagere school, en ook mijn moeder heeft me heel veel laten uitproberen. Het internet zit inderdaad vol fantastische patronen en uitleg, maar het grootste deel is in het engels. En mijn school-engels ligt intussen al zo ver achter me dat ik dus heel wat moeite heb om het echt te snappen. Dus hoera, wat ’n goede beslissing om vele patroontjes in het nederlands hier neer te zetten. Ook je tutorials over de magische ring, en amigurumi zijn super. Ik heb nog nooit amigurumi gehaakt maar vind zoveel mooie dingen ervan op vele blogs. Door jouw goede uitleg durf ik het nu wel aan, denk ik. Ik zal hier regelmatig een kijkje komen nemen.
  Heel erg bedankt voor deze nederlandstalige haakblog,
  ’n vrolijk groetje,
  sneksniltje

  • Charlotte

   Hartelijk dank voor je lieve reactie! Voor berichtjes als deze doe ik het ๐Ÿ™‚ . Ik ben zo blij dat ik mensen kan helpen en blij maken met mijn blogje :D.

   Veel succes en vooral veel plezier!

   Groetjes,
   Charlotte

 • nancy

  Wauw helemaal super je gevonden te hebben. Haken blijft een heerlijke ontspannen bezigheid, al word mijn man wel eens gek van mijn bolletjes wol losse draadjes enz.

  Gr Nancy

 • Wilma

  Hoi hoi,
  Wat een ontzettend leuke site dit,complimenten!!
  Ik ben sinds enkele dagen weer aan het haken geslagen en smul van alle info op internet maar zoals al gezegd is, veel is in het Engels…ik kan wel wat Engels maar die haaktermen is toch wel moeilijker te volgen!
  Vroeger kwam ik niet verder dan kleedjes en gordijntjes uit boekjes maar wat ik hier allemaal zie….zo mooi!
  Ben al bezig geweest met de AMIGURUMI PINGUIN GSM-HANGER maar ergens ben ik de mist ingegaan, vind het tekening lezen ook best wel moeilijk.
  Maar ik ga weer opnieuw beginnen!!
  Hartelijk bedankt voor de mooie dingen die ik hier lees!
  Groetjes, Wilma

 • Marijke.

  Een hele mooie blog Charlotte, staat al bij mijn favorieten.

  Proficiat met al het mooie wat je haakt. Je bent een talent.

  Groetjes van een fiere tante die zo een creatief nichtje heeft.

  P.S. Je hebt me zin gegeven om ook mijn haaknaalden terug uit de kast te halen.

 • romy

  hallo charlotte,
  ik ben 12 jaar en ook helemaal haakverslaafd, ik heb op school best vroeg leren haken en kan het al best lang. ik kan niet zo goed patronen lezen en haak liever gewoon zelfbedachte dingen, ik heb laatst mijn beste vriendin mayra ook aangestoken en nu zijn we allebei helemaal verslaafd! zij heeft ook een eigen blog: hippemeidenbreien.blogspot.com er staan eigenlijk alleen gehaakte dingen op maar je kunt er een keer een kijkje nemen als je zin en tijd hebt! ik vind het echt heel leuk dat ik deze site gevonden hebt en ik ga hier echt vaker kijken en ideen opdoen want ik heb echt geen ideen meer!

 • gabrielle

  Hallo Charlotte

  Weer een fan erbij..
  Wat een leuke blog.
  Nu een vraagje boven aan je site staan twee ami’s een kat en een varkentje.
  Is daar ook een patroon van?
  Was al aan het zoeken maar kan ze niet vinden.
  Ik vind ze namelijk erggggg leuk.
  Groetjes Gabrielle

 • Willy Wortel

  Beste Charlotte,
  Leuke dingen allemaal, wil ze ook maken. Mijn vraag is aan jouw hoe kom ik aan deze patronen?
  Gr. Wil Wortel

 • Bea Berghuis

  Hallo Charlotte,
  Loop al een tijdje met het idee een sprei voor mijn kleindochter te haken. Nu kom ik bij jou het hartjesdeken tegen. Enig! daar wil ik mee aan de slag. Mijn kleindochter is 8 maanden en ik wil het dus maken voor in het kinderledikantje. Welk materiaal zou ik daar het beste voor kunnen gebruiken, hoe groot zou het dan moeten worden en bereken ik hoeveel materiaal ik nodig heb? Is katoen beter? acryl lijkt met zo pluizen! (losse haartjes in ledikant!)
  dank je wel alvast voor je antwoord.
  Met vriendelijke groet, Bea Berghuis

 • Evy

  Hoi Charlotte,

  Ik was helemaal ondersteboven van de leuke poppetjes waarvan jij het patroon hebt vertaald.

  Ik ben alleen niet helemaal mee met het meerderen. Ik ben ook maar een leek op die gebieden.. Maar ga het toch maar even vragen ๐Ÿ™‚

  In het patroon staat het volgende
  R1: magische ring met 4 v 4
  R2: v+ meer x 2 6
  R3: vx2 + meer x 2 8

  Wil dit zeggen dat ik in de magische ring haak, en dan in elke vaste nog eens 2 vasten haak of hoe moet ik het patroon opvatten?

  Ik hoop dat je me kan helpen want ik vind de poppetjes echt wel hรฉรฉl erg leuk!

  Groetjes en alvast bedankt
  Evy

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: