The Broken Binding Fantasy Sub #5: juli-augustus-september 2024
Eind mei, nog voor het einde van de vorige trilogie, kondigde The Broken Binding de volgende serie aan voor hun Fantasy abonnement dat goed zou zijn voor de maanden juli, augustus en september.
Dit werd The Green Bone Saga van Fonda Lee, een serie die ik nog niet heb gelezen, maar die ik uiteraard wel ken, gezien zijn populariteit.
The Green Bone clans of honorable jade-wearing warriors once protected the island from foreign invasion–but nowadays, in a bustling post-war metropolis full of fast cars and foreign money, Green Bone families like the Kauls are primarily involved in commerce, construction, and the everyday upkeep of the districts under their protection.
When the simmering tension between the Kauls and their greatest rivals erupts into open violence in the streets, the outcome of this clan war will determine the fate of all Green Bones and the future of Kekon itself.
Ik was dan ook erg benieuwd naar wat The Broken Binding met hun ontwerp zou doen en hield hun Instagram in de gaten voor de eerste onthullingen, die een paar weken later volgden.
En jah, er was een beetje om te doen, want de meningen waren niet unaniem positief. Ook ik vond de mock-ups niet meteen heel mooi en twijfelde even of ik de serie zou overslaan. Uiteindelijk won mijn FOMO en liet ik mijn abonnement voor de komende drie maanden doorlopen.
Werd de realiteit uiteindelijk beter dan de digitale mock-ups?
Zoals altijd is het krijgen van pakjes van The Broken Binding een waar genoegen. Alles is heel stevig verpakt, zodat de kans op schade tijdens het vervoer minimaal is. En als je dan al het verpakkingsmateriaal hebt verwijderd, vind je je boek heel mooi ingepakt in hun kenmerkende gouden papier met zwart lint, versierd met een sticker passend bij het ingepakte boek en met bijhorende boekenlegger.
Voor deze set liet The Broken Binding volledig nieuwe omslagen ontwerpen met unieke illustraties van Randy Vargas (@vargasni). De illustrator is ongetwijfeld extreem getalenteerd, maar toen ik deze in de mock-ups zag was ik er niet echt meteen voor gewonnen.
Ik ben niet zo voor personages op de cover en hoewel ik deze artwork fantastisch zou hebben gevonden op de schutbladen, vind ik ze op de covers een beetje misplaatst. Ook vind ik ze een beetje flauw en saai van kleuren, waardoor de boeken zelf wat saai lijken en helemaal niet opvallen, in tegenstelling tot de standaardcovers die zulke uitgesproken kleurkeuzes hebben.
Toen ik deze in het echt zag, bleef ik helaas dezelfde mening toe gedaan. Ik vind de illustraties op zich wel mooi, maar ik vind het geen gepaste ontwerpen voor covers.
Onder de omslag ging TBB dan wel volledig voor het vastgelegde kleurenschema van groen-rood-blauw voor deze trilogie. Dit is waarschijnlijk waarom ze bij de vorige serie voor goudfolie gingen, want anders hadden ze twee keer na elkaar bijna hetzelfde gedaan.
Ondertussen is dit een stijl die ik al gewoon ben van te zien bij speciale edities, maar eentje die ik eigenlijk niet beu geraak. Een gekleurde linnenachtige hardcover met een mooie goudfolie voelt zowel gezellig ouderwets als luxueus.
Hier vind ik de ontwerpen ook heel mooi geslaagd. Ondanks de verschillende kleuren, zijn dit duidelijk boeken uit dezelfde serie, terwijl ze toch elk hun unieke ontwerp hebben.
Over de sprayed edges was er ook veel onenigheid online, en hoewel ik akkoord was dat ze niet leken te passen met de omslagen, vond ik hun ontwerp wel enorm mooi en was ik reuze benieuwd hoe dit er in het echt zou gaan uitzien.
En ja, waauw! Het glas-in-loodraam effect is echt enorm goed gelukt en ook impressionant hoe mooi het over alle randen heen mooi doorloopt. Opnieuw werd bij deze illustraties duidelijk gekozen voor het vastgelegde kleurenschema, dat heel mooi aansluit bij de naakte hardcovers.
Binnenin heeft elk boek dan vooraan een unieke illustratie van Charis Loke (@charisloke). Achteraan maakte dezelfde illustrator voor elk schutblad nog een unieke kaart, horende bij de wereld in het verhaal. Voor het eerste boek liep er bij de printer iets fout, wat The Broken Binding oploste door er een uitvouwbare kaart van te maken. Beste oplossing ooit, vind ik.
En ja, ook bij deze illustraties binnenin werd prominent gekozen voor het vastgelegde kleurenschema van groen-rood-blauw. Echt, alles aan de ontwerpen schreeuwt groen-rood-blauw, waardoor de omslagen waarbij elke vorm van deze kleuren ontbreken nog extra uit de toon lijken te vallen voor mij.
Verder komt mijn tier 1 set met een handtekening van de auteur in elk boek en is elk boek het 325ste dat van de printer rolde.
Zoals je kon zien bij de pakjesfoto, kwam elk boek ook met zijn eigen boekenleggen. En ik ga klinken als een gebroken plaat, maar jaaaa, ook hier groen-rood-blauw!
Ook als ik de drie boeken bij elkaar heb staan, blijft mijn algemene indrukken over de omslagen dezelfde. De illustraties zijn mooi, maar veel te kleurloos voor een cover, zeker als je ze dan vergelijkt met de illustraties op de boekenblokken. Het contrast is echt heel groot en de twee passen helemaal niet bij elkaar.
Zonder de omslag valt het volledige ontwerp dan wel als een puzzel in elkaar. Het lijkt echt alsof de omslagen voor een andere set dan deze werden ontworpen, want het voelt echt aan als twee heel verschillende ideeën dat ze samen hebben gegooid. Misschien moesten ze het lettertype op de omslagen wel in de felle groen-rood-blauwe kleuren hebben gemaakt? Geen idee of het dan allemaal beter bij elkaar zou hebben gepast.
Mijn eindverdict bij deze set is dus een beetje een tussen-de-twee gevoel.
Enerzijds waardeer ik de uniciteit van deze edities, maar anderzijds kan ik mij niet over het disharmonieuse ontwerp van de stofomslagen zetten tegenover al de rest. Gelukkig kunnen deze verwijderd worden, dus ik overweeg eigenlijk of ik deze boeken gewoon zonder hun omslag in de boekenkast ga zetten.
Groetjes,
Charlotte
2 Comments
Irene
Amai wauw, zonder de omslagen zijn dat echt prachtige exemplaren!
zwartraafje
Ik herken me helemaal in wat je schrijft. De combinatie van omslag en hardcover lijkt te wringen hé. Van de omslagen zelf ben ik geen fan. Verder vind ik het dan weer wel prachtexemplaren.