Gelezen

Verbeelding Book Challenge 2018:
Update 2: juli tot september

Nu ik eindelijk mijn recensies van de gelezen boeken van juli tot september heb kunnen schrijven, vind ik het niet slecht om na deze drie maanden nog eens een tussenstand voor de Verbeelding Book Challenge van 2018 te geven.

Tijdens deze drie maanden las ik opnieuw redelijk wat boeken, 17 in totaal. Maar passen deze ook in één of meerdere van de dertig puntjes?


1. Een boek met een dier in de titel
Een heel rechtoe-rechtaan puntje dat ik met Piep zei de muis van M. J. Arlidge kan afvinken.

2. Een boek met een plaatsnaam in de titel
Net als vorige keer maak ik ook hier weer de bedenking dat als fictieve plaatsnamen mogen meetellen, dat dan Neverworld Wake en Harry Potter and the Chamber of Secrets aan dit puntje kan voldoen.
Echter, deze keer heb ik ook twee boeken met echt bestaande plaatsnamen in de titel gelezen, namelijk The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy en The Restaurant at the End of the Universe. De melkweg en het universum beslaan wel twee gigantische plaatsnamen, maar het is een plek hé 😉

3. Een boek met een typografische cover (geen foto of illustratie, alleen maar mooie letters)

        

Hoera van thrillers zonder vreemd poserende vrouwen of uitgestrekte handen op de cover. De drie gelezen boeken van M. J. Arlidge Iene Miene Mutte, Piep zei de Muis en Pluk een roos hebben alleen de titel op hun cover staan.

4. Een boek geschreven door een auteur die helaas het afgelopen decennia gestorven is
Dit puntje is eigenlijk vrij open voor interpretatie, gezien decennia het meervoud is van een decennium. Dus dit puntje kan dus ook gelden voor auteurs die vroeger dan tien jaar geleden overleden. Hierdoor lijkt mij Douglas Adams, auteur van The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy en The Restaurant at the End of the Universe, in aanmerking te komen, gezien hij – helaas – stierf in 2001.

5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast of op je e-reader staat
Hah, ik heb zoveel ongelezen boeken in mijn kast en e-reader staan, dat ook dit puntje beetje piece-of-cake is. Zo kocht ik bijvoorbeeld Een Lied voor Achilles op het boekenfestijn in 2016. Maar ook The Restaurant at the End of the Universe en Moorddadig Verleden komen in aanmerking.

6. Een boek dat op de Rory Gilmore boekenlijst staat
Hah, zalig dat Harry Potter and the Philosopher’s Stone er op staat. Allé ja, daar noemen ze het de “Sorcerer’s Stone” maar das het zelfde hé.

7. Een boek met minder dan 100 reviews op Goodreads
Moorddadig Verleden heeft slechts 81 recensies, terwijl Huis te Koop er slechts 15 heeft.

9. Een boek waarin de dood centraal staat
In Neverworld Wake leren de hoofdpersonages dat ze zweven tussen leven en dood en dat slechts één van hen kan blijven leven. Daarnaast wordt het verhaal gedreven door het mysterie rond de dood van één van hun vrienden, een jaar eerder.
En dan las ik nog Moorddadig Verleden, een verhaal waarbij de dood van de grootoom de as is waarrond het ganse plot draait.

12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven
Van de gelezen boeken is de eerste die in mijn hoofd springt Robert Goddard, auteur van Moorddadig Verleden en tientallen andere thrillers.
Ook Douglas Adams, J. K. Rowling en Neil Gaiman schreven al meer dan tien boeken.

13. Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken
Deze heb ik niet echt opgezocht, maar ik kan zonder enige twijfel zeggen dat zowel Harry Potter and the Philosopher’s Stone als Harry Potter and the Chamber of Secrets hieraan voldoen!

14. Een boek met een X in de titel
The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy

17. Een boek waarin een mythologisch wezen voorkomt
In Een Lied voor Achilles ontmoeten we Achilles’ moeder, de zeenimf Thetis en zijn leraar Chiron de centaur.
Ook in Harry Potter komen een aantal mythologische wezens voor. In Harry Potter and the Philosopher’s Stone ontmoeten we onder andere een draakje Norbert, een eenhoorn, een centaur en een driekoppige hond Fluffy. In Harry Potter and the Chamber of Secrets passeren een Basilisk en een Feniks de revue.

19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt
In Neverworld Wake wordt de tijd constant gereset naar eenzelfde beginpunt. Dus dit kan wel een beetje gezien worden als tijdreizen.
Maar ook in The Restaurant at the End of the Universe wordt in de tijd gereisd, want dit restaurant bevindt zich 576 000 miljoen jaar in de toekomst.

20. Een boek dat zich in de ruimte afspeelt
Zonder enige twijfel The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy en The Restaurant at the End of the Universe.

22. Een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt
Goh, de zee is toch een beetje een personage in Een Lied voor Achilles, gezien Thetis er regelmatig uit verschijnt en er ook vaak gereisd wordt over zeeën. Dus voorlopig laat ik dit meetellen als een boek waarin de zee een belangrijke rol speelt.

26. Een boek met bloemen op de cover

Geen bloemen, maar een enkele bloem op de cover van Wintersong

27. Een boek waarin een gevangenis voorkomt
In My Lady Jane worden personages opgesloten in de Tower; terwijl in Wintersong de Ondergrond ook als een minder traditionele gevangenis kan worden gezien.

28. Een boek met een portret op de cover

    

Een jongedame elk op de covers van My Lady Jane en My Plain Jane

29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin, …)
In juli ging ik op reis naar Schotland en daar las ik toch een aantal boeken uit: My Plain Jane, Wintersong en Neverworld Wake.
Er zijn ongetwijfeld nog boeken die ik volledig buitenshuis las, gezien ik vooral op de trein lees, maar dat hield ik zo niet bij.

30. Een boek dat drie van de bovenstaande items combineert
Eventjes snel bekeken, kunnen volgende boeken hieraan voldoen:
Wintersong (26, 27 & 29)
Neverworld Wake (2, 9, 19, 29)
Een Lied voor Achilles (5, 17, 22)
The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy (2, 4, 14, 20)
The Restaurant at the End of the Universe (2, 4, 5, 19, 20)


Zoals je ziet gaat het eigenlijk, zonder echt moeite te doen, bijzonder vlot om puntjes af te vinken. Over deze drie maanden alleen kan ik 20 puntjes schrappen! Ziet er dus niet slecht uit voor het einde van het jaar, want ik moet nog twee maanden aan boeken bekijken (oktober en november) en deze maand zal ook wel nog gelezen worden! Alle puntjes zal waarschijnlijk niet lukken, maar misschien kan ik mijn record van vorige jaren wel breken!

Groetjes,
Charlotte

One Comment

  • Le petit requin

    Haha, meer allesomvattende plaatsnamen dan degene die jij gebruikt hebt, zijn inderdaad moeilijk te vinden 🙂
    Succes nog met de rest van de puntjes!