Gemaakt

Kaleidoscoop TADAAA!

Dankzij het slechte weer (Niet dat ik hier blij over ben. Wat voor zomer is dit nu eigenlijk?) is mijn kaleidoscoop dekentje al af!
Slechts enkele dagen geleden werkte ik alle joins af en moest ik nog beginnen met de boord. Maar eenmaal dat ik wist wat ik wou, haakte deze supersnel.

Foto’s nemen van het geheel was niet zo simpel, want het licht was nooit goed en met flits trekken geeft een te fel effect. Gelukkige heb ik kunnen profiteren van één van de weinige keren dat de zon eens kwam piepen. Zo heb je ook een meer realistische beeld van de kleuren, want op alle foto’s tot nog toe vind ik die te flets in vergelijking met de werkelijkheid.

Voorkant

Iets maken met kleine vierkantjes was iets wat al een tijdje in mijn hoofd spookte. Toen bleek dat ik na de granny stripe en het hartjesdeken nog voldoende wol over zou hebben, leek het me perfect om met de soms kleine restjes per kleur kleine vierkantjes te haken.

Achterkant

Eerst was de bedoeling om een kussensloop of zo te maken, maar omdat ik toch voldoende wol had koos ik opnieuw voor een dekentje, vooral in navolging van Sucrette’s Kaleidoscope

Sucrette haakte voor haar dekentje 160 vierkantjes. Dit leek mij ook te doen voor mijn dekentje.
Het eerste vierkantje werd al in maart gehaakt. Het 160ste en laatste in mei. Een tweetal maanden van sporadisch een vierkantje haken. Vind de tijdsinname nog meevallen.

Het vastmaken van de vierkantjes ging met vallen en opstaan.
Eerst bleek de zigzag-methode toch niet zo tof te zijn als ik dacht. Maar na wat trial-and-error bedacht ik mijn eigen joining, die ik de ministeck-join heb genoemd.

Aan de voorkant geeft de ministeck-join een soort richel of brug, waar de vierkantjes tussen zweven.

Aan de achterkant heb je dan toch nog een leuk zigzag effect.

Voor de rand wou ik dan iets frivool, iets dat het vierkante wat zou breken en dat ook de ministeck-join wat zou doortrekken naar de rand.
Ik had eerst wat geoefend op een paar extra gehaakte vierkantjes en uiteindelijk vond ik wat ik zocht.
In het totaal bestaat de rand uit 5 rondes. De exacte haakwijze leg ik wel een andere keer uit, samen met de ministeck-join.
De rand vind ik héél geslaagd. Hij doet het dekentje wel een beetje krullen, maar voor mij maakt dit deel uit van de charme.

Ik ben héél, héél, héél blij met het resultaat. En nog te meer blij, omdat ik deze keer niet blindelings een patroon hebt gevolgd, maar er toch mijn eigen draai aan heb gegeven ^_^

De details:

Wol: 25 kleuren en wit, allemaal restjes van vorige projecten. Ongeveer 100gr witte wol.
Haaknaald: 4,5mm voor de vierkantjes. 4mm voor de joinings en rand.
Aantal: 160 vierkantjes
Afmeting: Ongeveer 65×105 cm. (10×16 vierkantjes)
Tijd: Sporadisch gehaakt over een periode van 4 maanden.
Zelf maken? Patroon vierkantjesMinisteck joinKaleidoscoop rand.

22 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: