Vertaald

Vertaling: Zeshoek Vintage-feel Bag

Ik ben nogal een chaotische haker.
Ik heb heel veel moeite om aan een project te beginnen en dan alleen maar aan dat project te werken tot het af is. Dat lukt me gewoon niet. Daarom heb ik ook héél veel gestarte projecten rondslingeren: half afgewerkte ami’s, stapeltjes vierkantjes of zeshoeken die ooit een kussensloop moeten vormen, papiertjes met ideeën en een hoofd vol met projecten die ik wil beginnen.

Vorig jaar in juni vatte ik het idee op om een grote schoudertas te maken, naar aanleiding van het zien van deze twee tassen:

De linkse tas is een patroontje uit het tijdschrift Crochet Today!; de rechtse tas is een ontwerp van FleurDesPrairy.

Mijn idee was een combinatie te maken van beide tassen, om zo een unieke vintage-achtige tas te maken uit zeshoekjes in de kleuren gebroken wit, donker blauw en rood.
Alhoewel ik hield van het ontwerp van beide tassen was ik niet zo’n fan van de zeshoeken zelf. Daarom gebruikte ik een ander patroon voor de zeshoek, namelijk de zeshoek uit dit patroon.

Na bijna een jaar af en toe een zeshoek te haken, haakte ik zondag eindelijk de dertigste en meteen ook laatste zeshoek. Nu kan ik beginnen aan het vormen van de tas zelf.

Het patroon voor de zeshoek had ik voor mezelf in het Nederlands neergeschreven op een blaadje papier. Gezien mensen steeds op zoek zijn naar Nederlandstalige patronen dacht ik de vertaling meteen ook met jullie mee te geven.
Veel plezier ermee!


Benodigdheden

3 kleuren wol: A, B & C
bijpassende haaknaald (hoe groter de naald, hoe groter je zeshoeken worden)

Afkortingen

L = Losse
HV = Halve Vaste
V = Vaste
STK = Stokje
DSTK = Dubbel Stokje
PUFF = puff stitch (manier om stokjes samen te haken – uitleg wordt hier onder gegeven)
CLUSTER = cluster stitch (andere manier om stokjes samen te haken – uitleg wordt hier onder gegeven)

Patroon

Start met kleur A.
Haak 5 L en vorm een ring met 1 HV in de eerste L.

Toer 1
4 L (= 1 DSTK); haak 17 DSTK in de ring; eindig met HV in de 4de L van het begin van de toer. (18 DSTK)
Bind kleur A af.

Toer 2

Deze ronde wordt gevormd door wat in het Engels puff stitches worden genoemd. Een Nederlandse vertaling ken ik niet voor deze steek. Het enige wat ik kan zeggen is dat de puff stitch een manier is om stokjes samen te haken, zodat je een bubbeltje krijgt (NB: in amigurumi wordt deze steek vaak gebruikt om duimen te vormen 😉 ).
Hier kun je een video zien van hoe een puff stitch wordt gehaakt (in het Engels): http://www.youtube.com/watch?v=u0pHAP5R4PY

Bevestig kleur B met een HV in een van de DSTK (maakt niet uit welke).
Om de eerste PUFF te maken, haak 2 L, (haal over, haak in zelfde steek en haal door) X2, haal over en haal door alle 5 de lussen op de haak, 1L;
Om de overige PUFF te haken *haal over, haak in volgende steek, haal door, (haal over, haak in zelfde steek en haal door) X2, haal over en haal door alle 7 de lussen op de haak, 1 L* Herhaal van * tot * 16 keer. Eindi met een HV in 2de losse van het begin van de toer. (18 PUFFs)
Bind kleur B af.

Toer 3

Deze ronde wordt gevormd door wat in het Engels cluster stitches worden genoemd. Ook hiervoor ken ik geen Nederlandse vertaling, maar ook hier is de cluster steek een manier om stokjes samen te haken, maar anders dan bij de puff stitch krijg je hier geen bubbel.
Hier kun je een video zien van hoe een cluster stitch wordt gehaakt (in het Engels): http://www.youtube.com/watch?v=nzW77bU6pm8

Bevestig kleur C met een HV in gelijk welke ruimte gevormd door de 1 L van de vorige ronde.
Om de eerste CLUSTER te haken, haak 2 L, (haak over, haak in zelfde steek, haal door, haal over en haal door 2 lussen op de haak) X2, haal over en haal door alle 3 de lussen op de haak, 2L.
Om de overige CLUSTERS te haken, *haal over, steek haak in volgende ruimte van 1 L, haal door, haal over, haal door 2 lussen op haak, (haal over, steek haak in zelfde steek, haal door, haal over, haal door 2 lussen op de haak) X2, haal over en haal door alle 4 de lussen op de haak, 2L* Herhaal van * tot * 16 keer; eindig met een HV in de 2de L van het begin van de toer. (18 CLUSTERs)
Bind kleur C af.

Toer 4
Bevestig kleur A met een HV in gelijk welke ruimte gevormd door 2L in de vorige ronde.
3 L (= 1 STK), haak nog 2 STK in zelfde ruimte; *(3 STK in volgende ruimte van 2L) X2, 5 STK in volgende ruimte van 2L* Herhaal van * tot * 4 keer, (3 STK in volgende ruimte van 2L) X2, 2 STK in dezelfde ruimte als de eerste STK van de ronde. Eindig met een HV in 3de L van de eerste L van de ronde. (66 STK)
Bind kleur A af.

Toer 5
Bevestig kleur B met een HV in de HV gemaakt bij het einde van de vorige toer.
1 L, 3 V in dezelfde steek, V in elk van de volgende 10 STK, (3V in volgende STK, V in elk van de volgende 10 STK) X3. Eindig met een HV in de eerste V van de toer. (78 V)
Bind af en weef de eindjes naar binnen.

9 Comments

  • Geesje

    Hoi, ik ben ook zo, begin ergens aan het is half/helemaal klaar
    en dan moet de afwerking komen, nou dat ligt in manden enz..
    ook overal briefjes, met ideetjes, nog te lezen boeken enz. enz. enz.
    groetjes Geesje

    • Charlotte

      Hèhè, ja die afwerking is er altijd teveel aan hè?
      Ik ben altijd super opgewonden als ik aan iets begin. Ik kan bijna niet wachten om het resultaat te zien. En dan, als het eindresultaat al héél dichtbij is, dan is het alsof ik de interesse verlies: ik weet nu hoe het eruit zal zien en het doet er niet zoveel meer toe… MAAR, ik ben altijd heel blij als ik mezelf dwing om iets af te maken. Als het af is dan is het ook AF en dat is altijd beter dan wat je je kunt voorstellen 😉

      groetjes,
      Charlotte

  • Thea

    Dit is leuk!!!! Zelf ben ik gék van hexagonnen; toen ik nog veel aan quilten deed heb ik er heel wat gemaakt. Nu misschien eens haken.
    Bedankt en groetjes, Thea